Εσείς!!!

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Τρίτη ηλικία κι εμείς, ή τί είναι αυτό; ή λίγη συντροφιά και μια κουβέντα...

Καλημέρα και καλό μήνα!
Πρώτη του Οκτώβρη σήμερα και το ημερολόγιο, κάτω από τις παγκόσμιες ημέρες λέει: "Παγκόσμια ημέρα τρίτης ηλικίας".
Η σχέση μου με τις παγκόσμιες ημέρες είναι κάπως παράξενη, ποτέ δεν τις παραδέχομαι, εννοώ ότι δεν θεωρώ ότι προσφέρουν και πολλά, ευκαιρία για πανηγυράκια και λόγους ξύλινους τις βρίσκω αλλά παρόλα αυτά γίνονται η αφορμή για σκέψεις και αναζητήσεις, μέσα ή έξω από μένα.
Έψαξα τις ανακοινώσεις από χείλη επίσημα και αρμόδια για σήμερα, αλλά τι τα θες, σε τρεις μέρες έχουμε εκλογές, με τους γέρους θα ασχολούμαστε... (έλα βρε, μην είσαι τόσο αυστηρή, και βέβαια θα ασχολούμαστε με όσους από αυτούς μπορούν ακόμη να κάνουν το δρομολόγιο μέχρι την κάλπη, με διπλωμένο στη μέσα μεριά του σακακιού το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο...)
Βρήκα μερικά στοιχεία, που εκθειάζουν τη δράση των σχετικών υπηρεσιών σε ότι αφορά προσπάθειες και παροχές. Δεν αμφισβητώ την αλήθεια τους, ελπίζω να είναι έτσι. Ξέρω όμως πως από πλευράς πολιτείας και υπηρεσιών έχουμε μεγάλο δρόμο να διανύσουμε. Ξέρω όμως επίσης ότι την ουσιαστική διαφορά στην καθημερινότητα των ηλικιωμένων ανθρώπων μπορούμε και χρειάζεται να την κάνουμε όλοι εμείς, εμείς που μας χωρίζουν ακόμη λιγότερα ή περισσότερα χρόνια από την τρίτη ηλικία.
Σίγουρα στο περιβάλλον μας βρίσκονται άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορεί να είναι ο παππούς και η γιαγιά, ο πατέρας και η μητέρα, ένας θείος, ένας γείτονας, η κυρία με το πι που συναντάμε στην εκκλησία ή ο μπάρμπας Σταμάτης που έχουμε καιρό να δούμε στην πλατεία. Άνθρωποι που παρά τα προβλήματά τους αγωνίζονται να κερδίσουν την καθημερινότητα, άνθρωποι που είναι ακόμα αναγκαστικά μαχητές της ζωής και άλλοι που είναι αναγκαστικά απόμαχοι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, άνθρωποι που κοπίασαν και τώρα θα ΄πρεπε να απολαμβάνουν... Δεν είναι πάντα έτσι όμως...
Και πέρα από τα καθαρά πρακτικά ζητήματα που φυσικά είναι πολύ σημαντικά και πρωτεύουσας σημασίας, εξίσου σημαντικά είναι και άλλα, αυτά της καθημερινής επαφής, της επικοινωνίας, του χαδιού και του αγγίγματος... Αυτά που δείχνουν αγάπη και ευγνωμοσύνη, μια κουβέντα, λίγη παρέα, μια βόλτα. Και προπάντων με υπομονή και αγάπη ανεξάντλητη, όπως έτσι γινόταν όταν οι ανήμποροι και εξαρτημένοι ήταν οι σημερινοί δυνατοί και οι δυνατοί του παρελθόντος οι γέροντες του σήμερα.

5 σχόλια:

BlueRose είπε...

F.R para poly wraia anarthsh..kai avth kai h prohgoumenh sou..

Ta hlikiomena xeria panta me synkinousan, to blemma to strameno stis stigmes kai ta oneira tou xthes kai to simmera ths agaphs pou analwthike, kai pou sth pragmatikothta den zhta tipota apo mas extos apo ligo apo to xrono mas giati avrio mporei nanai arga..kai theloun na mas akoune, nanai sigouroi oti thamaste panta kala. Ta pio tryfera xadia ta kanoun ta paidia kai oi hlikiomenoi goneis mas..ta prwta xwris xthes sthrizontai panw mas..ta devtera xwris avrio diko tous prospathoun me osh dynamh tous apomenei na sthriksoun to diko mas avrio. Skeftomai poso tryfero einai otan o hlikiomenos mas gwnios, pateras h mhtera, h o pappous kai h giagia prospathei me tremamena xeria na mas xaidepsei ta malia kai na mas pei `ola tha pane kala paidi mou' mhn stenaxwriesai..'tha rthoun kalyteres meres.. exe pisth'

Einai to devtero mou sxolio F.R..eithela na afisw kati to prwi, alla den ta katafera - avth th fora exasa egw to minima..alla den mporousa na perasei h mera kai na min ekfrasw th evgnomosynh mou s'avtous pou esmigan tis xouftes tous gia na pioume nero..stous paidikous mas hrwes, pou ekseteias tous noiwthame asfaleia kai koimomastan hsyxa mi gnwrizontas posh douleia kribotan pisw apo to panta stromeno trapezi, ta kathara rouxa kai oti allo anazhtouse h psixoulla mas..

Ανώνυμος είπε...

Η ανάρτηση έχει πολύ καλό θέμα για συζήτηση και περνάει την ευαισθησία που πρέπει για το θέμα αυτό,την πραγματική αγάπη.ΑΠΟ ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

Καλημέρα και Χρόνια πολλά, ευλογημένα Χριστούγεννα. Με το καλό ο καινούριος Χρόνος.

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

Καλό μου τοξάκη που είσαι χάθηκες
εύχομαι με τον καινούριο Χρόνο να είσαι ευτυχισμένη να έχεις φράγκα και περισσότερο ελεύθερο χρόνο με χαρά υγεία και ευλογία Χριστού.

ΤΟ ΦΩΤΑΚΙ ΤΟ ΙΛΑΡΟΝ

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΈΣΤΗ !

Αληθώς Ανέστη ο Κύριος.

Αναστάσεως ημέρα λαμπρύνατε λαοί!

Φως Ιλαρόν .