Εσείς!!!

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

THE GIRL ON THE WALL

Μπουκάλι με μήνυμα από το Maui παραδόθηκε 12 χρόνια μετά… στην Αίγινα.


Μια σπάνια και απίστευτη ιστορία είδε το φως της δημοσιότητας, μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Καθημερινή» και τη ρεπόρτερ Λίνα Γιανναρου. Κεντρικό πρόσωπο ένας Έλληνας ναυτικός, ο συνταξιούχος πλέον καπετάν Σταύρος Δρακάκης. Πραγματικός πρωταγωνιστής όμως της ιστορίας είναι ένα μπουκάλι που ρίχτηκε κάποτε στον Ειρηνικό Ωκεανό με τρία μηνύματα. Αυτό το μπουκάλι 12 χρόνια αργότερα παραδόθηκε στον παραλήπτη του στην Αίγινα…
Στις 4 Νοεμβρίου του 1998 ο καπετάν Σταύρος Δρακάκης, στην διαδρομή από τον Παναμά με προορισμό την Κορέα, κοντά στο Maui, σκέφτηκε να στείλει ένα πελαγίσιο μήνυμα στην οικογένειά του. Έγραψε λοιπόν τρία σημειώματα, τα έβαλε σε ένα μπουκάλι και τα έριξε στον αχανή Ειρηνικό Ωκεανό, με την ελπίδα ότι κάποτε θα βρουν τον αποδέκτη τους…
Το πρώτο σημείωμα απευθύνονταν στην σύζυγό του και έγραφε:

«Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 1998, ώρα 6 π.μ. Κοριτσάκι μου γεια σου. Εφόσον αυτό το γράμμα γράφεται για εκείνους που αγαπώ πολύ, πώς ήταν δυνατόν να μη γράψω σε σένα που σ’ αγαπώ πολύ, σε λατρεύω, μου λείπεις και σε θυμάμαι πάντα; Ο Σταυρούλης σου».

Το δεύτερο σημείωμα απευθυνόταν στα παιδιά του:

«Προς τον Πανούλη και τον Κωστάκη. Αγοράκια μου γεια σας. Βρίσκομαι στο παραπάνω στίγμα και σας γράφω δυο λόγια πελαγίσια χωρίς να ξέρω αν ποτέ θα τα διαβάσετε. Κι αυτό γιατί θα τα στείλω με μπουκάλι. Είναι μια παλιά συνήθεια να στέλνεις δυο λόγια μ’ αυτόν τον τρόπο σ’ αυτούς που αγαπάς πάρα πολύ. Σας θυμάμαι πάντοτε και παρακαλώ τον Θεό να περάσουν οι μέρες σύντομα και να γυρίσω για πάντα κοντά σας. Φιλάκια πολλά, με πολλή αγάπη, ο πατέρας σας».

Το τρίτο σημείωμα γράφτηκε στα αγγλικά.
«Αγαπητέ κύριε, όταν βρείτε αυτό το γράμμα παρακαλώ στείλτε το στο σπίτι μου. Ο καπετάνιος του “Αναστασία”».

Αυτό το τρίτο σημείωμα στα Αγγλικά ήταν το στοιχείο από το οποίο ξεκίνησαν οι Ιαπωνικές αρχές, όταν πριν από μερικούς μήνες μια γυναίκα εντόπισε το μπουκάλι ταλαιπωρημένο σε κάποια ακτή της χώρας. Τα τρία σημειώματα δεν άργησαν να μεταφραστούν, ενώ στη συνέχεια εστάλησαν στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, η οποία ανέλαβε το δύσκολο έργο του εντοπισμού του ναυτικού.
Ο Ιάπωνας πρέσβης συγκινήθηκε από την ιστορία και αποφάσισε να βρει τον παραλήπτη πάση θυσία. Έτσι στην με τη βοήθεια των σχετικών αρχείων ο καπετάν Σταύρος βρέθηκε και ενημερώθηκε ότι το μήνυμά του είναι ασφαλές και έτοιμο να επιδοθεί στους παραλήπτες του. Για την παράδοση μάλιστα έχει προγραμματιστεί μια μικρή τελετή κατά την οποία το μπουκάλι θα παραδοθεί στον κ. Δρακάκη. Και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος με κρυφή χαρά:
«Μετά από εκείνο το ταξίδι […] είχα μιλήσει στη γυναίκα μου για το μήνυμα στο μπουκάλι. Δεν ξέρω αν με είχε πιστέψει τότε, αλλά τώρα πια έχω και τα πειστήρια!». Συμπλήρωσε μάλιστα απορημένος ότι «Το πιο περίεργο είναι ότι δεν βρέθηκε σε κάποιο από τα νησιά της Χαβάης που ήταν κοντά». Το μπουκάλι δηλαδή ταξίδεψε τουλάχιστον 3-4.000 μίλια ως τις ακτές της Ιαπωνίας, από τη μέση του Ειρηνικού στο βόρειο Ειρηνικό».