Εσείς!!!

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ευρωπαϊκή Ημέρα και Νύχτα των Μουσείων

Γιορτάζοντας την Ευρωπαϊκή Ημέρα και Νύχτα των Μουσείων πολλά ελληνικά μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους πρωί και βράδυ για το κοινό.

Η Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων που θεσπίστηκε το 2005 από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο, σε συνδυασμό με την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων. Κατά τη διάρκεια της αρκετά μουσεία παραμένουν ανοικτά με ελεύθερη είσοδο από τη δύση του ηλίου έως και μετά τα μεσάνυχτα και παράλληλα διοργανώνουν, την ίδια και την επόμενη ημέρα, εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα.

Πολλά είναι και φέτος τα ελληνικά μουσεία που έχουν ήδη οργανώσει ειδικές εκδηλώσεις για αυτές τις ημέρες. Το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει το Σάββατο 15 Μαΐου ένα «Μάθημα Μπαλέτου» με μελωδίες Σοπεν, Ντεμπισί, Σούμαν και άλλων από την πιανίστα Μαρία Αλούπη με τη συνοδεία χορευτικών που θα ζωντανέψουν τις περίφημες μπαλαρίνες του Ντεγκά. Η είσοδος μετά τη δύση του ηλίου (8.26 μ.μ.) και μέχρι τη 1 π.μ. θα είναι ελεύθερη.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Νύχτας και της Ημέρας των Μουσείων, το Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου Αθηνών διοργανώνει την πρώτη μεγάλη κοινή δράση των μελών του προτείνοντας εικαστικούς περιπάτους στους χώρους όπου φιλοξενούνται έργα της έκθεσης «Ερυσίχθων: Σύγχρονη ανάγνωση του μύθου» με θέμα τις αντιδράσεις της φύσης στις αλόγιστες ανθρώπινες ενέργειες. Οι χώροι που θα φιλοξενήσουν έργα της έκθεσης είναι εκτός από το Μουσείο Ηρακλειδών, η Ακαδημία Αθηνών το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής – Ίδρυμα Οικ. Γ. Ψαροπούλου, το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Moυσικών Οργάνων Φ. Ανωγειανάκη, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, το Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, το Μουσείο Σπύρου Βασιλείου, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, το Μουσείο Φρυσίρα και η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση.

Τη Νύχτα των Μουσείων θα τιμήσει για έκτη συνεχή χρονιά και το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.&Μ. Θεοχαράκη Το Σάββατο 15 Μαΐου από τις 6 μ.μ. μέχρι τις 2 π.μ. το Ίδρυμα ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό με μια ξεχωριστή βραδινή περιήγηση στους χώρους του ενώ οι επισκέπτες θα περιηγηθούν στις εκθέσεις έργων γλυπτικής του Λάζαρου Λαμέρα και Απόστολου Φανακίδη. Ειδικά για τη βραδιά αυτή το πωλητήριο του Ιδρύματος θα παρέχει έκπτωση μέχρι και 60 % σε επιλεγμένα είδη.

Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης γιορτάζει κι αυτό τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Κυριακή 16 Μαΐου με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σταθμοί στον κόσμο της Ανατολής» από τις 10 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ, και με αφηγήσεις, εκθέσεις και ανακαλύψεις στις αίθουσες του μουσείου. Επίσης, το πωλητήριο του μουσείου θα προσφέρει έκπτωση 50% στις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη και 10%-30% σε όλα τα αντικείμενα. Την Τρίτη 18 Μαΐου από τις 10 π.μ. μέχρι τις 10 μ.μ. το μουσείο θα έχει επίσης, ελεύθερη είσοδο.

Με ξεναγήσεις στην έκθεση «Μύρτις Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» και στις μόνιμες εκθέσεις του μουσείου και με ελεύθερη είσοδο από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 10 μ.μ., το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Κέντρο Γαία γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων στις 15 Μαΐου. Την Κυριακή 16 Μαΐου 10 π.μ. με 5 μ.μ. θα πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο επισκέψεις στα εργαστήρια του μουσείου, παρουσιάσεις οδοιπορικών στην Ασία και την Κένυα, κουκλοθέατρο, πειράματα, παιδικά εργαστήρια, ξεναγήσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και προβολές ταινιών οικολογικού περιεχομένου.

Αλλά και τα μουσεία της Θεσσαλονίκης δεν λείπουν από τις εορταστικές δράσεις. Tο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις με αφετηρία και έμπνευση την ανθρώπινη μορφή σε συνεργασία με πέντε ακόμα μουσεία της Θεσσαλονίκης (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών).

Πληροφορίες: Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, Θησείο, 210 3461981 , www.herakleidon.com. Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου Αθηνών www.athensmuseums.net. Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, 210-3611206, www.thf.gr. Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη, www.greekstatemuseum.com.

(αναδημοσίευση από www.naftemporiki.gr)