Εσείς!!!

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Αργοπεθαίνει όποιος...



Ο Χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούντα

Νόμπελ Λογοτεχνίας 1971

Έφυγε σαν σήμερα πριν 36 χρόνια αφήνοντας πίσω του για μας σπουδαία κληρονομιά.


Διαλέγω ένα από αυτά που αγαπώ πιο πολύ…



Αργοπεθαίνει όποιος


Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε ημέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει περπατησιά, όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δεν μιλά σε όποιον δεν γνωρίζει.


Αργοπεθαίνει όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος προτιμά το μαύρο από το άσπρο και τα διαλυτικά σημεία στο "ι" αντί ενός συνόλου συγκινήσεων που κάνουν να λάμπουν τα μάτια, που μετατρέπουν ένα χασμουρητό σε ένα χαμόγελο, που κάνουν την καρδιά να κτυπά στο λάθος και στα συναισθήματα.


Αργοπεθαίνει όποιος δεν αναποδογυρίζει το τραπέζι, όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του, όποιος δεν διακινδυνεύει την βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές.


Αργοπεθαίνει όποιος δεν ταξιδεύει, όποιος δεν διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του. Αργοπεθαίνει όποιος καταστρέφει τον έρωτά του, όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν, όποιος περνάει τις ημέρες του παραπονούμενος για τη τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή.


Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει. Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής.





3 σχόλια:

BlueRose είπε...

(Elpizw na min epanalambanw ton eavto mu giati ekleise to prohgoumeno parathiraki kai nomizw exasa to minima..:-) )

Evxaristw poly F.R gia to prohgoumeno su sxolio kai pou den bazeis periorismous sth epikoinwnia.
Epishs me entyposiazei to oti apantas se ola ta sxolia dinontas simmasia sto perioxomeno tou kathenos ksexorista! Dixnei anthrwpo evaisthito kai problimatismeno!

Poly wraia h anafora ston Pablo Neruda ton opoio latrebw.
Ta pio katw poihmata apagellonte sto youtube opios aindiaferete:

1. I like for you to be still
(http://www.youtube.com/watch?v=oFG661)

2. Sonnets
(http://www.youtube.com/watch?v=52GASEC2D6E)

3. Leaning into the afternoons
(http://www.youtube.com/watch?v=YWl4_SQ5t7g)

Naxeis mia omorfh nyxta!
BlueRose

Fidget Rainbowweb είπε...

Καλησπέρα BlueRose!
Δεν επανέλαβες τελικά τον εαυτό σου, το παραθυράκι κλείνοντας πήρε μαζί και το μήνυμα...
Φυσικά και δεν βάζω περιορισμούς στην επικοινωνία, αυτή είναι το ζητούμενο, δεν θα κολλήσουμε ούτε στον τρόπο ούτε στο μέσο, ούτε πουθενά αλλού!
Σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, δείχνουν ιδιαίτερη ευγένεια! Θεωρώ αυτονόητο να απαντάω σε όλα τα σχόλια, γιατί κάπως έτσι έχω στο μυαλό μου την έννοια του blog, αμεσότητα, πρόσβαση σε όλους και κυρίως επανατροφοδότηση, που μόνο από τα σχόλια μπορεί να έρθει.
Είναι πολύ μεγάλη μου τιμή και χαρά να υπάρχουν ένας, δύο, τρεις άνθρωποι που ασχολήθηκαν με αυτό που έχω να μοιραστώ και μπήκαν στη διαδικασία να καταθέσουν και την άποψή τους. Οφείλω αν μη τι άλλο να την ακούσω με προσοχή και να τους ευχαριστήσω. Τις φορές μάλιστα που μου δείχνουν το δρόμο και για ένα βήμα παραπέρα στη σκέψη μου, με κάνουν πραγματικά πολύ πολύ χαρούμενη.
Ένα βήμα παραπέρα με πήγες κι εσύ με τις προτάσεις σου για τα ποιήματα του Νερούντα που απαγγέλλονται! Μας έκανες ένα σπάνιο δώρο -για να πω την αλήθεια δεν τα είχα ανακαλύψει- και σ΄ευχαριστώ πολύ γι΄αυτό!
Ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα!
Καλό βράδυ!

BlueRose είπε...

Το δωρο μας το κανετε εσεις με το μπλοκ σας και ειναι
χαρα και ανακουφηση για μενα να συμμετεχω σ'αυτο!
Χαιρομαι πολυ που σας αρεσαν οι αναφορες στα απαγγελμενα
ποιηματα του Νερούντα.
Καλο βραδυ!