Η χελώνα καρέτα-καρέτα έχει υδροδυναμικό σχήμα και αυτό τη βοηθάει στην στήριξη και την κίνηση της. Για την κίνηση της χρησιμοποιεί τα πτερύγια της. Τα μπροστινά της πτερύγια χρησιμοποιούνται για την προώθηση ενώ τα πίσω πτερύγια δρουν σαν πηδάλια . Η χελώνα καρέτα-καρέτα είναι σπονδυλωτό ζώο και ανήκει στα ερπετά . Ζει στην θάλασσα και πιο συγκεκριμένα ζει στην μεσόγειο. Όπως και τα άλλα είδη θαλάσσιων χελωνών, η καρέτα αναπνέει με πνεύμονες. Το δέρμα της καλύπτεται από φολίδες, ενώ το καβούκι της αποτελείται από κεράτινες πλάκες. H μεσογειακή καρέτα ζυγίζει περίπου 90 κιλά και το μήκος της φτάνει το ένα μέτρο. Τρέφεται με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα -ιδιαίτερη είναι η προτίμησή της στις τσούχτρες. Οι θηλυκές καρέτα-καρέτα αφού ωριμάσουν σεξουαλικά σε ηλικία περίπου 30 ετών, επιστρέφουν κάθε δύο χρόνια στον τόπο, όπου γεννήθηκαν οι ίδιες, για να εναποθέτουν τα αβγά τους . Προτιμούν τις αμμώδεις παραλίες με ήπιες κλίσεις και χωρίς εμπόδια, όπου η άμμος έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά υφής και μεγέθους και πληροί τις προϋποθέσεις θερμοκρασίας και υγρασίας, που είναι απαραίτητες για την επώαση.
Γεννάνε τους καλοκαιρινούς μήνες βγαίνοντας δύο ως τέσσερις φορές στην παραλία αργά το βράδυ. H εκκόλαψη διαρκεί δύο μήνες. Οι νεοσσοί, περίπου 100 σε κάθε φωλιά, έχουν μήκος πέντε εκατοστά και ζυγίζουν 17 γραμμάρια. Μόλις εκκολαφθούν, ανεβαίνουν όλοι μαζί στην επιφάνεια της άμμου και τρέχουν αμέσως προς την θάλασσα. Αυτό το πρώτο ταξίδι είναι το σημαντικότερο της ζωής τους, γιατί βοηθά τα χελωνάκια να προσανατολιστούν και να μπορέσουν να ξαναγυρίσουν στον ίδιο τόπο μερικές δεκαετίες αργότερα. Οι νεοσσοί έχουν να αντιμετωπίσουν πάμπολλους φυσικούς εχθρούς -καβούρια, γλάρους και ψάρια- και η θνησιμότητα τους είναι εξαιρετικά υψηλή. Υπολογίζεται ότι σε κάθε χίλια χελωνάκια επιζεί και ενηλικιώνεται μόνο ένα.
ΑΠΕΙΛΕΣ
H υποβάθμιση και η καταστροφή των βιότοπων, όπου αναπαράγεται η καρέτα, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση του είδους. Κύρια αιτία για την αλλοίωση του φυσικού χαρακτήρα των ακτών αποτελεί η άναρχη τουριστική ανάπτυξη, που συνεπάγεται δραστική συρρίκνωση των διαθέσιμων παραλιών ωοτοκίας της χελώνας. O θόρυβος από τα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες τρομάζει τις θηλυκές καρέτα-καρέτα, τα φώτα αποπροσανατολίζουν τους νεοσσούς, ενώ τα οχήματα, οι ομπρέλες για τον ήλιο και οι ξαπλώστρες συμπιέζουν την άμμο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ωοτοκία και την εκκόλαψη. Σημαντικές απειλές αποτελούν επίσης η χρήση μη επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων -κάθε χρόνο χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες μπλέκονται τυχαία στα δίχτυα και τα παραγάδια και πνίγονται- και η ρύπανση από προϊόντα πετρελαίου, χημικές ουσίες και σκουπίδια. Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι πλαστικές σακούλες, αφού οι χελώνες τις τρώνε, νομίζοντας πως πρόκειται για τσούχτρες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία. Τέλος, κάποιες χελώνες τραυματίζονται, μερικές φορές θανάσιμα, από ταχύπλοα σκάφη, που πλέουν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας.
Η Καρέτα – Καρέτα είναι το μοναδικό είδος θαλάσσιας χελώνας της Μεσογείου που αναπαραγάγεται στην Ελλάδα. Οι θαλάσσιες χελώνες πάντοτε επιστρέφουν στον τόπο που γεννήθηκαν για να αποθέσουν κι εκείνες με τη σειρά τους τα δικά τους αυγά.Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι καταστροφή της παραλίας ή κατάληψη της από ανθρώπινες δραστηριότητες σημαίνει αδυναμία αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών που γεννήθηκαν εκεί.Οι παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα εντοπίζονται στη Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και στην Κρήτη.Στην Κρήτη οι μεγαλύτερες πυκνότητες σε φωλιές βρέθηκαν στο Ρέθυμνο, Χανιά και στον Κόλπο της Μεσσαράς.Επειδή η καρέτα - καρέτα είναι είδος υπό απειλή χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας.
Για τον λόγο αυτό ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ μέρος των παραπάνω περιοχών έχει περιληφθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA.Ο σύλλογος για την Προστασία της θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ εργάζεται στο Ρέθυμνο από το 1989 συλλέγοντας στοιχεία ωοτοκίας, προστατεύοντας τις φωλιές, αλλά και ενημερώνοντας το κοινό.
Εκπαιδευμένοι εθελοντές έρχονται για τον σκοπό αυτό από πολλές χώρες.ΟΙ ΧΕΛΩΝΕΣ που αναπαράγονται στην Κρήτη αποτελούν ιδιαίτερους και ανεξάρτητους πληθυσμούς και δεν έχουν σχέση με της Ζακύνθου ή του Κυπαρισσιακού Κόλπου.ΜΕ ΤΟ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟ πρόγραμμα μαρκαρίσματος διαπιστώθηκε ότι, παρόλο που κάνουν μεγάλες μεταναστεύσεις, μέχρι τη βόρεια Αδριατική και την Τυνησία, επιστρέφουν πάντα για ωοτοκία στην ίδια περιοχή όπου ωοτόκησαν και την προηγούμενη φορά και όπου πιθανόν εκκολάφτηκαν ως χελωνάκια.
Πόσο όμορφος είναι ο κόσμος μας !
Κείμενο από το διαδίκτυο, επιμέλεια Τίτλου,
φωτογραφίας, βίντεο, Φως Ιλαρόν .
2 σχόλια:
Καλησπερίζω όλους σας και πρωτίστως το διαδικτυακό φίλο μου, Φως ιλαρόν!
Πολύ ωραία μουσική και όμορφη δουλειά στο μπλογκ! Συγχαρητήρια!
Σχετικά με το θέμα τώρα: Θυμάμαι ότι όταν είχα πάει στη Ζάκυνθο, είχα παρατηρήσει τις μεγάλες λακκούβες στην άμμο κι είχα μάθει για τις χελώνες. Πόσο όμορφος είναι ο κόσμος που ζούμε, πραγματικά! Αυτό νιώθω! Τα πάντα (ο Κύριος)εν σοφία εποίησε!
Καλωσόρισες στην ομάδα Καλή μου Ανθή!
Ο Κύριος εν σοφία Τα Πάντα εποίησε!
Γιαυτό και έδωσα χαρούμενο τίτλο Καρέτα Καρέτα Πόσο όμορφος είναι ο κόσμο σου !
Θα συμφωνήσω Μαζί σου !
Φως Ιλαρόν
Δημοσίευση σχολίου